Literatürde osmoz, çözücü maddelerin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama, seçici geçirgen bir zardan enerji harcanmadan geçişidir. Canlı sistemlerde çözücü madde su olduğu için, biyoloji biliminde osmoz terimi ile kastedilen, suyun az yoğun ortamdan çok yoğun ortama seçici geçirgen bir zardan enerji harcanmadan geçişidir. Teknelerimiz ile alakalı olan kısım ise, yapıya olan negatif etkisidir. Fiberglas teknelerin dış yüzeyleri jelkot diye tabir edilen bir tabaka ile kaplıdır ve bu tabaka osmoz terminolojisi ile suyu geçirir. Normal koşullarda az miktardaki su yerleşmeden gövdeden atılır. Fakat fiberglas yapının içinde üretim aşamasında boşluklar kalması, reçinenin iyi karıştırılmaması veya oranlarının doğru ayarlanmaması gibi hatalardan dolayı gövdeye giren su, fiberglas içinde kalmış olan kimyasallar ile birleşir ve basınç oluşturur. Genellikle asidik olan bu sıvı molekül büyüklüğü fazla olduğu için dışarı atılamaz. Bu asidik yapı zaman içerisinde tüm gövdeye yayılarak fiberglasa zarar vermeye başlar. Bu nedenle denizciler arasında osmoz denilen hidroliz olayı gövdeye kalıcı zararlar verebilir ve ivedilikle önlem alınması gerekmektedir.
Osmoz’un gözle görülebilen ve en bilinen belirtisi gövde üzerinde oluşan küçük çaplarda kabarmalardır. Bu kabarcıklar patlatıldığında içerisinden genellikle sirkeye benzer kokulu ve asidik yapıda sıvı çıkar. Fakat osmoz olan teknelerin hepsinde bu belirtiler her zaman olmayabilir. Osmoz için en etkili yöntem bu konuda uzman olan bir kişiye kontrol ettirmektir.
Genellikle tekne gövdesinde bulunan hasar yüzeysel ise osmoz olan bölge sağlam zemine inene kadar zımparlanır, en az 5 kat epoksi(Jelshield)ile boyanır ve zehirli uygulama tatbik edilir. Fakat osmoz fiberglas yapının daha derin katmanlarında oluşursa bu bölge lokal olarak açılır, temizlenir, birkaç defa sıcak su ile yıkanıp kurutulduktan sonra epoksi ile onarılır. Burada dikkat edilmesi gereken husus bu işlemin ne kadar hassas ve tecrübe gerektirdiğinin unutulmamasıdır. Eğer bu işlem yanlış yapılırsa tekne kurusa bile su ile reaksiyona girmiş/girebilecek kimyasallar fiberde kalacağından dolayı teknede tekrar osmoz ile karşılaşılabilir. Oldukça maliyetli bir uygulama olmasından dolayı işin ehli ve uzman ekipler tarafından yapılmalıdır.